Nega zdrave otroške kože

KOŽA

Koža je človeški največji organ, pri odraslem predstavlja 3% celotne teže človeka, pri dojenčku pa kar 13% celotne teže. Dojenčkova koža ima enako število plasti kot koža odraslega, je pa posamezna plast kože tanjša. Kožo sestavljajo tri plasti: vrhnjica, usnjica in podkožje. Najtanjša je poroženela plast kože, ki je tudi do petkrat tanjša kot pri odraslem.

Slika1: plasti kože

Koža nudi organizmu obrambno in zaščitno funkcijo, saj ga varuje pred mehanskimi, toplotnimi in kemičnimi dražljaji ter pred vdorom škodljivih snovi iz okolice (mikroorganizmi, nečistosti iz zraka, UV žarki, ipd.), hkrati pa organizem ščiti pred izgubo njemu lastnih snovi (predvsem vode). Celotna plast kože je pri dojenčku veliko tanjša, celice niso tako močno povezane skupaj. Hidrolipidni in kislinski plašč pri dojenčkovi koži še ni popolno razvit in je sorazmerno šibak. Dojenčkova koža je zato manj odporna, zato se lahko snovi lažje in globlje vpijajo v kožo. Hidrolipidni sloj še ne deluje pravilno, zato je koža tudi bolj nagnjena k izsušitvi. Telesna površina je v primerjavi z volumnom telesa velika, žleze lojnice so manj aktivne, krvni obtok je še nerazvit in se zato počasi prilagaja spremembam zunanje temperature.

NEGA KOŽE

KOPANJE

Za kopanje dojenčka uporabljamo vodo približno telesne temperature. Ni potrebno, da dojenčka kopamo vsak dan. Vsak dan ga umijemo le po izpostavljenih delih telesa (roke, obraz) in ritko.

Za umivanje uporabimo blaga mila. Blaga mila brez mila dobimo pod imenom sindet. Na trgu prav tako lahko zasledimo tudi doma pripravljena mila oz. naravna mila. Milo je kemijsko sestavljeno iz maščobe in močnejše baze. Med njima poteče reakcija, ki ji pravimo umiljenje maščobe. Tako dobimo trdo ali pa tekoče milo, odvisno od tega, katero bazo smo uporabili. Klasična mila se tako na naši koži bolje penijo, imajo pa eno slabost in to je njihov pH, ki znaša 7, naša koža je pa kisla.

Sindeti vsebujejo površinsko aktivne snovi, ki so sestavljene iz hidrofilne glave in lipofilnega repa, ki jih imenujemo tudi miceli. Imajo dobro lastnost vezave umazanije, se pa posledično slabše penijo. Njihov pH je bolj prijazen do kože, in v ta mila je lažje vgrajevati lipide. Tako ta mila niso tako agresivna do kože in jo zaradi dodanih lipidov ne sušijo.

Po želji lahko v vodo za kopanje dodamo tudi olje za kopanje, ki se ob stiku z vodo spremeni v mlečno emulzijo, s tem razbije trdoto vode in ne izsušuje dojenčkove kože. Je pa tovrstna olja težko dobiti. Penečih kopeli za dojenčke ne uporabljamo, tudi če so označene kot »otroške«, saj kožo močno sušijo in dražijo. Izogibamo se kopelim in milom, ki so jim dodani parfumi, saj le ti močno dražijo kožo. Po miljenju je treba kožo dobro izprati. Dojenčka po kopanju skrbno in popolnoma posušimo, posebej pozorno v kožnih gubah. Pri tem kože ne drgnemo, pač pa jo nežno popivnamo.

VLAŽILNA NEGA

Za mazanje otroške kože uporabljamo izdelke namenjene otroški koži. Uporabo samega olja za nego kože, kot so to svetovali včasih, odsvetujemo, saj maši pore in koži ne pusti dihati. Uporabljamo mleka ali losjone. Poleti lahko uporabimo take z več vode, pozimi pa svetujemo take z več maščobe.

Izogibajmo se kozmetiki, ki vsebuje parfume ali eterična olja, saj le te lahko dražijo otroško kožo in povzročajo rdečico. Raje posezimo po mlekih, ki vsebujejo rastlinska olja in masla, izogibajmo pa se uporabi parafinskih olj in naftnih derivatov.

Otoka z normalno kožo niti ni potrebno vedno mazati. Redno mažemo suho kožo. Najboljša kozmetika za otroško kožo pa bo tista, ki bo otroku najbolje odgovarjala in ne bo povzročala draženja, po uporabi pa bo otroška koža mehka in voljna.

NEGA RITKE

Otroška ritka je večino časa pokrita z plenico, zato moramo za kožo ustrezno poskrbeti. Ob vsakem previjanju negujemo kožo z hladilnim mazilom in tako preprečimo blatu in urinu dostop do kože. Kožo umivamo z vodo in krpico, izogibajmo se uporabi že pripravljenih robčkov, ker vsebujejo veliko alkohola in parfumov, kar lahko draži kožo še posebej, če je vneta. Lahko se poslužujemo tudi uporabi otroških micelarnih vod, s katerimi namočimo krpico in očistimo ritko. Ritko vedno pustimo malo odvito, da se koža posuši, šele nato namažemo in zopet zavijemo.

Pri vneti ritki uporabljamo mazila za vneto kožo, ki po navadi vsebujejo cink in bizmutov subgalat, ki delujeta adstringentno in blago antiseptično.

 

Na trgu je veliko otroške kozmetike, zato bomo ob obisku v naših lekarnah za vašega otroka in njegovo občutljivo kožo našli najboljšo kozmetično nego.

 

Avtorica : Andreja Tominc, farm.teh.