Seneni nahod

SENENI NAHOD

Po končanih zimskih prehladih je najpogostejši razlog za obisk lekarne prav alergija in težave povezane z njo. Če se simptomi pojavijo le v določenem delu leta, govorimo o sezonskem senenem nahodu oz. sezonskem alergijskem rinitisu, sicer pa o celoletnem. V prvem primeru je vzrok alergiji cvetni prah oz. pelodi trav, zelišč in dreves, ki takrat cvetijo; v drugem primeru pa pršice, hišni prah, plesen,…

 

ZAKAJ PRIDE DO ALERGIJE?

 

Za lažje razumevanje vzroka oz. nastanka alergije, si najprej poglejmo kaj se v telesu dogaja.              Ob vstopu alergena v telo ( pelod, zdravila, hrana, pršice…) pride do nenadnega in nenormalnega odziva imunskega sistema na alergen tako, da začne proizvajati protitelesa, saj je alergen prepoznal kot tujek oz. škodljivo snov. Ob tem pride do sproščanja histamina, kemična snov, ki v telesu povzroči simptome alergije. V običajnih razmerah pride do imunskega odziva le ob vstopu škodljivih snovi v telo; v kolikor imunski sistem ne razloči med varnimi in nevarnimi, pa se lahko odzove tudi na nenevarne alergene.

 

RAZLIKA MED PREHLADOM IN SENENIM NAHODOM

 

Ker začnejo prvi alergeni cveteti že v zelo zgodnjem spomladanskem času, pogosto ne vemo ali gre le za prehlad ali pa je vzrok morda alergija na cvetni prah oz. cvetenje.

Zelo podobni simptomi se namreč pojavijo tako ob prehladu kot tudi ob senenem nahodu oz. alergijskem rinitisu. Pomembna razlika je v trajanju in sicer prehlad, ki je posledica virusne okužbe sluznic, traja nekje med 7-10 dni, seneni nahod pa tudi več tednov oz. vse dokler smo izpostavljeni določenemu alergenu. Povišana telesna temperatura in glavobol sta značilna za prehlad, medtem ko se pri senenem nahodu pogosto pojavi srbenje nosu, oči, žrela in ustnega neba,  obilno smrkanje in kihanje ter voden izcedek iz nosu. Pri senenem nahodu ostane izcedek iz nosu ves čas voden, med tem ko pri prehladu postane čez nekaj dni gostejši in sluzast.

 

SAMOZDRAVLJENJE SENENEGA NAHODA

 

Za lajšanje simptomov alergijskega rinitisa imamo v lekarni na voljo kar nekaj zdravil brez recepta. Sicer pa v osnovi velja, da lahko alergijski rinitis sami zdravite največ 7 dni. V tem času morajo simptomi in znaki popolnoma izginiti, sicer je potreben posvet z zdravnikom.

 • Antihistaminiki– zdravila, ki zmanjšajo alergijski odziv; v tabletah ali sirupu za otroke (npr. Claritine S, Claritine sirup,  Letizen S, Flonidan S). Lajšajo predvsem težave s srbenje, pogosto povzročajo zaspanost.
 • Peroralni dekongestivi– zdravila za zmanjšanje otekle sluznice nosu; v kombinaciji z antihistaminikom (npr. Claritine combo). Zmanjšujejo kihanje, izcedek iz nosu in olajšajo dihanje. Primerno za osebe starejše od 12 let in tiste, ki sicer nimajo pridružene nobene kronične bolezni, predvsem hipertenzije oz. povišanega krvnega tlaka .
 • Lokalni dekongestivi za nos– zdravila za lokalno zdravljenje otekle nosne sluznice: v obliki pršil ali kapljic (npr. Operil, Olynth, Nasic, Septanazal…). Opozoriti je potrebno, da se smejo uporabljati le 5-7 dni, saj v nasprotnem primeru pride do poslabšanja simptomov. Ob dolgotrajni uporabi pride do izsušitve nosne sluznice in posledično večje preobčutljivosti. Priporoča se hkratna uporaba fiziološke raztopine za nos.
 • Lokalni dekongestivi za oči– zdravila za zdravljenje alergijskega vnetja oči; zmanjšujejo srbenje oči (npr. Spersalerg).
 • Pršilo za nos z inertno snovjo– inertni prah prekrije nosno sluznico in deluje kot naravna fizična prepreka za leteče alergene ( npr. Nasaleze)
 • Pršilo za nos z liofiliziranim izvlečkom ciklame– čisti in prazni sluz iz sinusov in nosnih votlin; apliciramo zvečer na nosno sluznico, 7-10 dni ( npr. Nasodren)
 • Pršilo za nos s fiziološko raztopino z dodatkom ectoina – ectoin ščiti in stabilizira membrane z oblikovanjem zaščitnega sloja na nosni sluznici in tako ublaži hipersenzitivno reakcijo;
  na ta način so alergeni učinkovito zadržani pred nosnim epitelijem in lažje odstranjeni z izpihovanjem skozi nos (npr. Aqua maris 4allergy)

 

Ob navedenih težavah se za pomoč in posvet lahko obrnete na lekarniškega farmacevta. Priporočljivo je upoštevati tudi naslednje ne farmakološke ukrepe:

 • v času cvetenja omejite gibanje in športne aktivnosti na prostem
 • oči zaščitite s sončnimi očali
 • v deževnih dneh je koncentracija alergenov nižja, zato si raje takrat privoščite več svežega zraka
 • večkrat dnevno si spirajte nos in oči s fiziološko raztopino ( za oči uporabite sterilno)
 • priporočljivo je pogostejše umivanje las ( vsak dan ali vsak drugi dan), saj se alergeni lahko prenesejo z lasišča v nos in oči ali pa na posteljnino
 • čez dan imejte okna doma in v avtu raje zaprta

 

KOLEDAR CVETENJA

 

alergen/mesec Jan. Feb. Mar. Apr. Maj Jun. Jul. Avg. Sep. Okt. Nov. Dec.
Leska · · · ·
Jelša · · · ·
Topol · · ·
Jesen · · · ·
Breza · · · ·
Hrast · · ·
Trave · · · · · ·
Pelin · · ·
Ambrozija · · ·

Vir: A. Schmelz. Alergije pri otrocih. IN OBS; Založba za medicinski program, 1999. str. 36.

 

 

 

 

 

Kristina Stankovič, mag. farm.