LEKARNA LOG POSTOJNA

  • 06.11.2018 od 9.00 do 12.00 bomo merili krvni sladkor in krvni tlak.

 

  • 10.10.2018 od 9.00 do 12.00 bomo izvajali merjenje venskega pretoka s pletizmografom.

Pletizmograf izmeri dva parametra:

1. Čas polnitve venskega ožilja v sekundah. Daljši kot je, bolje delujejo vaše venske zaklopke in manjši je gravitacijski pritisk na področje gležnjev;

2. Črpalno sposobnost venskega ožilja v nogah. Višja vrednost pomeni boljšo sposobnost golenskih mišic, da potiskajo vensko kri proti srcu.

Program v merilni enoti preračuna oba parametra, ter natisne rezultate meritev. Po meritvah vedno opravimo svetovalni pogovor, saj so včasih rezultati meritev v normalnih okvirih pa vendar oseba čuti težave in obratno, zato je pomembno, da skozi pogovor ugotovimo ali so smiselni preventivni ukrepi. Meritve so informativne narave, z njimi zato ne moremo postaviti diagnoze in ne nadomeščajo obiska pri zdravniku.

Vedno upoštevamo dejavnike tveganja kot so spol, dednost, starost, telesna aktivnost, poklic, kajenje in druge. Pri meritvah smo pozorni tudi na simptome (občutek teže v nogah, bolečine, srbenje, napetost v mečih in krči v nogah) in znake (krčne žile, otekle noge, površinske vene).  Meritev in posvet trajata v povprečju 15 minut, kar je odvisno tudi od vaših vprašanj.

Prijavite se lahko neposredno v lekarni, kjer bomo izvajali meritve. Včasih so termini polni, zato je predhodna prijava zelo smiselnaNa meritve se je potrebno naročiti.

  • 05.11.2018 od 9.00 do 13.00 bomo izvajali meritve prožnosti žil.

Žile s starostjo izgubljajo prožnost, zato se povečuje tveganje za nastanek možganske kapi, srčnega infarkta in drugih srčno žilnih zapletov. Togost  žil se ocenjuje z meritvijo hitrosti pulznega vala. Utripi srca povzročajo neprestano raztezanje vlaken v stenah žil. Ali povedano drugače, ob krčenju srce požene kri v arterijo, kar povzroči t.i. pulzni val. Čim bolj elastična oziroma prožna je žila, počasnejši bo naval krvi, in obratno, bolj kot je toga, višja je hitrost pulznega vala (kri se kar  odbije od žilne stene), kar povzroči žilne okvare.

Ta preiskava nam torej omogoča, da pravi čas spoznamo, kje smo, saj pomaga odkriti začetne spremembe na žilju, ko za preventivno ukrepanje še ni prepozno. Navsezadnje je togost žil predstopnja ateroskleroze, z zaščitnim ukrepanjem pa lahko preprečimo nastanek hudih zapletov, naj bo to srčni infarkt, možganska kap ali gangrena.

Na meritve se je potrebno naročiti.

 

 


Lepo vabljeni!