Intimna nega

Ženske se v svojem življenju soočamo s spremembami na zunanjem spolovilu, ki so lahko čisto fiziološke in sovpadajo s staranjem, ali pa bolezenske. S staranjem usiha delovanje jajčnikov in s tem nivo estrogena v organizmu. Količina dnevnega izcedka, ki uravnava kislo -bazično ravnovesje in ščiti telo pred infekcijami ,se skozi življenje zmanjšuje in izrazito upade ob menopavzi. Sluznica nožnice postane suha in tanka. Drugi vzroki ginekoloških težav so posledica virusnih ali bakterijskih infekcij, okužb z glivicami, drugih kožnih bolezni (luskavica, nevrodermitis, herpes zoster), alergičnih reakcij idr.

NEKAJ PRAVIL INTIMNE NEGE

  • Za nego uporabljajte vodo ali intimna mila.

V zdravi nožnici je pH vrednost 3.3, torej kislo Vzpostavljeno kislo – bazično ravnovesje nudi zaščito pred razrastom mikrobov. Če ravnovesje porušimo z uporabo pripravkov za umivanje in prhanje, katerih pH je višji, se pogosto zgodi, da pride do vaginalne okužbe. Kaže se kot obilen izcedek, ki je sirast, rumeno do zeleno obarvan in ima včasih neprijeten vonj ter ga pogosto spremlja srbenje. Velikokrat ginekologi svetujejo umivanje samo z vodo ali brisanje z olivnim oljem prepojeno vato, če je koža zelo prizadeta in boleča. Pogosta napaka je umivanje s preveč mila oziroma s premočnimi milnimi raztopinami. Na mokre roke je potrebno nanesti le malo mila, ga med dlanmi razmazati in šele nato nanesti na zunanje spolovilo ter nato dobro sprati z vodo.

  • Ne umivajte prepogosto.

Pretirana higiena lahko vodi v ponavljajoče okužbe, saj z umivanjem odstranjujemo naravno zaščito. Umivajte po veliki potrebi oziroma do dvakrat na dan. Pomembno je, da vedno umivamo od spredaj proti zadnjični odprtini. Tako preprečimo, da bi se bakterije, ki so normalno prisotne ob zadnjični odprtini, prenesle v nožnico.

  • Spodnje perilo naj bo iz naravnih materialov.

Spodnje perilo naj bo iz naravnih materialov kot je na primer bombaž. Na dotik je prijeten in zračen, kar preprečuje nepotrebno draženje kože. Tangice so na žalost slaba izbira, saj zaradi tesno prilegajočega traka v presredku, med hojo omogoča prenos bakterij, ki so okoli zadnjične odprtine, v nožnico. Ženske z zelo občutljivo kožo morajo biti pozorne tudi pri uporabi detergentov za pranje perila oziroma perilo dodatno sprati. Odsvetuje se raba mehčalca.

  • Higienski vložki naj bodo iz kvalitetnih materialov.

Pogosto je pretirana raba vložkov vzrok za vneto kožo spolovila. Veliko žensk jih uporablja vsakodnevno zaradi običajnega, naravnega izcedka iz nožnice ali da jih menstruacija ne preseneti. Ker so to pogosto cenejši izdelki, so iz umetnega materiala in povzročijo drgnjenje kože nožnice. Boljša izbira so vložki iz 100% naravnega bombaža, ki so hipoalergeni, omogočajo dihanje kože, zagotavljajo optimalno raven vlažnosti, ne spreminjajo naravne kislosti vaginalne sluznice in so dermatološko testirani. Ženske, ki jim uhaja urin, so pri izbiri ustreznih predlog bolj pozorne in imajo z vnetji in srbenjem manj težav.

  • Pogosto menjujte higienske predloge in tampone .

Vložke zamenjajte na 4 ure, tampone na 2 uri! Pri ženskah, ki imajo suho kožo in sluznice, lahko prepozna menjava vložka povzroči odrgnine in vneto kožo. V menstrualni krvi, ki jo absorbira vaš higienski vložek, se lahko razvijejo škodljive bakterije.Za menjavo tamponov je nujno, da si roke predhodno dobro umijete s tekočo vodo in milom, če nimajo tamponi priloženega aplikatorja. Poleg tega je pomembno, da tampon zamenjate vsaj vsaki dve uri, s čimer se izognete razvoju nevarnih bakterij. Tampone uporabljajte izmenično s higienskimi vložki, strokovnjaki pa tudi odsvetujejo uporabo tamponov ponoči.

  • Pametno z depilacijskimi in brivskimi posegi na spolovilu.

Z britjem in depilacijo želimo doseči urejenost, vendar pri tem pogosto pozabimo negovati kožo. Potrebna je redna nega z negovalnimi mazili brez parfumskih ali dražečih dodatkov, ker bo koža tako manj razdražena.

 

Avtor: Kristina Križman, mag.farm.