Farmacevt svetuje

Sončenje

Sončna svetloba in toplota blagodejno vplivata na človekovo počutje, ultravijolični žarki(UV) omogočajo gradnjo vitamina D v koži, v celoti gledano je sonce pravzaprav tisto, ki sploh omogoča življenje na Zemlji. In kakor tako mogočna sila človeštvu koristi, človeku lahko škoduje, če je ne pozna in spoštuje.

Prehlad

Prehlad povzroča več kot 200 različnih virusov in spada med najpogostejše virusne okužbe. Prehladna obolenja so najpogostejša v obdobju od zgodnje jeseni do pozne pomladi. Odrasli običajno zbolijo 2-3 krat na leto, otroci pa lahko tudi do 12 krat letno.

Nevarnost klopov

Spadajo med največje pripadnike reda pršic. Ixodes ricinus, je najbolj pomembna in najbolj razširjena vrsta v Evropi.

Merjenje krvnega tlaka

Z vsakim utripom srce iztisne kri v žile, da bi oskrbelo tkiva s hranilnimi snovmi in kisikom. Silo s katero pritiska kri na žilno steno, imenujemo krvni tlak.

Medsebojno delovanje zdravil

Zdravila imajo pričakovane in želene učinke in na žalost tudi neželene učinke, ki so lahko posledica delovanja enega zdravila ali medsebojnega delovanja dveh ali več zdravil. Medsebojno delovanje zdravil pomeni, da eno zdravilo spremeni učinek drugega zdravila, ki lahko postane škodljivo zaradi povečanja učinkov in strupenosti zdravila ali zmanjšanja učinkov zdravila in s tem poslabšanja bolezni zaradi neučinkovitega zdravljenja.

Lajšanje klimakteričnih težav

Zadnjo menstruacijo imenujemo menopavza. Določimo jo retrogradno (»za nazaj«), eno leto po zadnji spontani menstruaciji. V razvitem svetu se pojavi okoli 50. leta starosti. Obdobje nekaj let (10 let) pred menopavzo imenujemo predmenopavza. Zaznamuje ga usihanje delovanja jajčnikov in s tem hormonske spremembe. Pomenopavza pa je obdobje, ki sledi zadnji menstruaciji (10let).

Kašelj

Kašelj je pomemben del normalnega delovanja dihal. Njegova vloga je predvsem obrambna. S kašljanjem se pljuča oziroma dihalne poti čistijo.

Intimna nega

Ženske se v svojem življenju soočamo s spremembami na zunanjem spolovilu, ki so lahko čisto fiziološke in sovpadajo s staranjem, ali pa bolezenske.

Imunski sistem

Imunski sistem oblikuje več kot 100 milijonov imunskih celic in zapleten sestav organov, celic in molekul. Njegova naloga je, da brani telo pred vdorom mikrobov in da uniči tujke, ki se uspejo prebiti vanj.

Driska

Driska ali diareja je črevesno obolenje, za katero je značilno tekoče blato, povečana pogostost odvajanja in zvečana količina blata v primerjavi z običajnim vzorcem pri določeni osebi. Če traja manj kot 14 dni, govorimo o akutni driski, če traja več kot mesec, o kronični.

Akne

Akne nastanejo, ko se lojnice zamašijo s čepki iz loja in odluščenih celic kože (keratinocitov). Čepki ovirajo iztekanje loja in mešički se izbočijo. Tako nastanejo komedoni. V zamašene lojnice se naselijo bakterije, ki so sicer del normalne kožne flore. Izgled aken je odvisen od tega, ali bakterije sprožijo vnetje v mešičku ali ne; akne so torej lahko vnetne ali nevnetne.